Uşakspor Futbol Kulübü Nasıl Kuruldu?

Uşakspor Futbol Kulübü; kurulduğu 1 Haziran 1967 tarihinden borçları dolayısıyla kapatıldığı 1 Temmuz 2010 tarihine kadar Uşak Şehrini temsilde önemli görevler üstlenen en büyük spor kulübümüzdür.

Uşakspor, 2009 yılının Eylül ayında borçlarından ötürü maçlara çıkamayacak duruma gelmiştir. Bu tarihten sonra Uşak Belediye Spor bünyesine katılıp devam etmiştir. Uşak spor 2009-10 sezonundan bu yana Uşakspor A.Ş. ismi ile Uşak Şehrini profesyonel liglerde temsil etmektedir. Uşak’ta futbolun gelişim seyri için kısa bir tarih yolculuğuna çıkalım isterseniz:

Uşak Kazasında Osmanlı Dönemi Kurulan İlk Spor Kulüpleri Hangileridir?

Uşak Kazası 1901 yılında açılan Gülşen’i İrfan Mektebi aracılığıyla tanıştığı futbol sporu ile ilgili ilk resmi kayıtlar 1922 yılı tarihlidir. Lakin Osmanlı Devleti’nin son iktidarı olan İttihat Terakki Partisi’nin gençlik örgütlenmesi olan Türk Ocağı Uşak Şubesi’nin gayri-federatif amatör spor faaliyetleri bulunmaktadır.

Uşak Kazasını Futbol ile Tanıştıran Gülşeni İrfan Mektebi

Cumhuriyetin ilk yıllarında Türk Ocağı marifetiyle kurulan Gayret İdman Birliği ve Ergenekon İdman Yurdu olarak karşımıza çıkan Osmanlı Dönemi Uşak’ta kurulan ilk futbol kulüpleri olması muhtemeldir.

Uşakspor: Uşak Gayret İdman Birliği- Ergenekon İdman Yurdu takımları

5 MART 1341-1925

Uşak'ta gayret idman Ergenekon takımları arasında icra edilen maçda ilk yarısında tarafın sıfır sıfır berabere iken ikincide sıfıra karşı birle ergenekon galip gelmiştir

İttihat Terakki Partisi Uşak Kazası Teşkilatı tarafından 1912 yılında kurulan “Uhuvvet (Dostluk) Kulübü” isminde bir sivil toplum kuruluşu görüyoruz. Selânik’te Genel Merkezi bulunan Terakki ve İttihat Cemiyeti’nin vilayet, liva, kaza, nahiye ve köylerde bulunan teşkilatlarına merkez denilmektedir. İttihat ve Terakki Partisi kulüpler kanalıyla toplumda kök salmıştır. Cemiyet-Parti ayrımında Cemiyet bir taban işlevi görüyordu. Parti ise Cemiyete bağlı bir siyasi kol gibi idi. İttihat Terakki Partisi 1909 Tüzüğü, sancak, kaza ve nahiye merkezleriyle köylerde birer kulüp bulunacağını hükme bağlamaktadır. İttihat Terakki Partisi Uşak Kazası Teşkilatı’na bağlı Uhuvvet (Dostluk) Kulübü hakkında Anadolu Gazetesi’nin 1912 yılı nüshasında şöyle bir haber bulunur;

Uşak Kulübi Hey’et-i İdâresi Uhuvvet Kulübü’nden toplantı çağrısıdır.


Bazı mevâd-ı mühime (önemli maddelerin) ve müstacelenin (acele yapılması lüzumlu olan konuların) müzâkeresi zımnında (görüşülmesi içeriğinde) pazartesi günü akşamı yani salı gecesi kulübümüzde mukayyet(kayıtlı) bulunan ihvan-ı kiramın (değerli kardeşlerimin) behemehâl (mutlaka) teşrifleri(katılmaları) rica olunur.

Anadolu Gazetesi, 19 Şubat 1912, s. 3.
Türkiye Cumhuriyeti Dönemi Uşak Kazasında Kurulan İlk Futbol Kulüpleri Hangileridir?

Türkiye İdman Cemiyeti Uşak İdman Mıntıkası 1925 yılında kurularak büyük gelişme göstermesi sonrası 29 Haziran 1938 tarihinde 3530 Sayılı Kanununla Başbakanlık Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğünün kurulmasıyla Kütahya Mıntıkasına bağlanarak büyük bir kaosa itilmiştir.

Uşak Spor adıyla kurulan Amatör Kulübünün İlk Kuruluş Tarihi Nedir?

Türkiye’nin II. Dünya Savaşına girme riskinin bulunduğu, savaşacak gençlik yetiştirmeye ihtiyaç duyduğu yıllarda sporda otorite ve disiplin kurma hususunda kurulan Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü ile spor faaliyetleri kamu hizmeti kapsamına alınıp devletleştirilecektir. Kütahya Mıntıkasına bağlama düzenlemesiyle lağvedilen Uşak Mıntıkasına bağlı kulüpler için büyük bir yıkım olmuştur. Kulüpler bu tarihten sonra küçülmeye giderek o eski şaşaalı günlerini geride bırakacaktır. Birçoğu bu süreci faaliyetlerini durdurarak veya kapanarak sonuçlandırmıştır. Uşak Kazasının spor kapasitesi açısından uğradığı büyük bir yıkım olmuştur. Uşak Mıntıkasına bağlı kulüpler, tribün gelirleri ve devlet desteğini Kütahya ile paylaşmak zorunda kalmasıyla büyük sıkıntıya düşerek birçoğu ya küçülmeye gitmiş ya da kapanmıştır.

Uşakspor Adil Akagün

Bu dönemde Uşak Şeker Spor Kulübü (1959), Deri Yün Mensucat Spor Kulübü (1957), Ergenekon Spor Kulübü (1935), Bir Eylül Spor Kulübü (1947) ve Uşak Spor Kulübü (1952) kurulur. Kurum takımları haricinde yokluklarla mücadele eden kulüpler forma ve ayakkabı bulmakta bile zorlanmaktadırlar. Bunların arasında dikkatinizi Uşak Spor Kulübü (1952) çekmiştir. Bu Kulüp Uşak Lisesi öğrencileri tarafından 1952 yılında kurulan amatör bir futbol takımıydı. Uşak Spor Kulüp Başkanı ve antrenörü Kanaat Bakkalı sahibi ve sonrasında Şan Sineması kurucusu olan Adil Akagün idi. Oyuncuların çoğu hem Uşak Lisesi Futbol Takımında hem de Uşak Spor Kulübünde oynamakta idi. Uşak Spor Kulübü maçlarını Uşak Lisesinin doğusunda İstasyon Caddesinin yanında ki sahada (Eski Adalet Sarayı) oynamaktaydı. Bu amatör futbol kulübü 1967 yılında profesyonel Uşakspor kurulunca kendini feshetmiştir. Uşak Spor Kulübü’nün forma renklerinin bu dönemde ortaya çıkış hikayesi merhum Hasan Hüseyin Çakın tarafından şöyle anlatılır:

1956-57 yıllarında Uşak Spor Kulübü-İstasyon Mahallesi Gençleriyle Uşak Tren Garı yanında (Gar deposu yanı ofis alanında) amatör olarak mahalle maçları yaparlardı. Seyircileri ve destekçileri Devlet Demir Yolları çalışanları ve özellikle rahmetli Adil Akagün Abi idi. Okul günlerinden geriye kalan tatil günleri maç yapmak rutin haline gelmişti. Bu maçlarda tek tip forma bulmak o yokluk günlerinde kolay değildi. Futbolcular beyaz atletlerle sahaya çıkmaktan rahatsız olup halı ipi için kurulan boya kazanlarında o beyaz atletleri kırmızıya boyadılar. Uşak Spor Kulübünün ilk renkleri Kırmızı-Beyaz olmuştu. Bu forma renkleri o çamur sahalarda kirlendikten sonra öyle belirsiz hale geliyordu ki kırmızının yanına siyahı eklediler. Uşak Spor Kulübü federasyona 1952 yılında ki kaydında renklerini kırmızı-siyah olarak kaydetti. Uşak Spor Kulübünün en büyük sponsoru ve yöneticisi olan Adil Akagün Abi, bir terziye ince pamukludan kırmızı siyah bir forma diktirmişti. Sahada ki futbolcular harici yedek kulübesine forma diktirmeye parası yetişmemiştir. İşte o gençler Akagün bakkaliyesinde İstanbul 2. Ligi’nde oynayan kırmızı siyahlı Karagümrük takımına mektup yazarlar. Biz takım kurduk ama formamız, kramponumuz yok, bize bir takım forma ve ayakkabı gönderirseniz biz gençler çok sevineceğiz diye yazarlar… Duyarlı Karagümrük idarecileri bir iki maçta giyilmiş yeni 12 veya 13 kişilik tam takım formalar gönderdiler. Gençler bu yazdıkları mektubu unuturlar. Bir ay sonra Akagün bakkaliyesine postacı, postanede paketiniz var alın diye bir alındı kâğıdı getirir. Postaneden alınan paket içinde çok az kullanılmış çubuklu siyah kırmızı renkli forma, siyah şort ve kramponlar çıkar…Adil Akagün Abi genç yaşta hastalığı nüksedince takımla ilgilenemedi yönetime girmedi,yeni başkan olan Rasim Yılmaz sponsor olmaları için takımın adını Uşakspor pamuklu Mensucat takımı olarak adını değiştirmişlerdi.1965-66 ve 1966-67 sezonunda iki yıl böyle oynadılar.

https://usakhabergazetesi.com.tr/karagumrukten-usaka-uzanan-kirmizi-siyah-bir-yol/
Profesyonel Uşak Spor Futbol Kulübünün Kuruluş Hikayesi

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığına 27.05.1965 tarihinde eşi Uşaklı olan Orhan Şeref Apak seçilir. Orhan Şeref Apak’ın Türk Futbolunu İstanbul, Ankara ve İzmir şehirlerinin hegemonyasından kurtarmak ve Anadolu’ya taşımak gibi bir ideali vardır. Türkiye’de genç ve ümit milli takımların kurulması, 1. Milli Ligin, ardından 2. ve 3. liglerin örgütlenmesi, sistemli antrenör kurslarının açılması, Orhan Şeref Apak’ın öncülük ettiği projelerdir. 1961’de Futbol Federasyonu Başkanlığına getirildikten sonra, futbolun ülke sathına yayılması için çabalarını sürdürdü. 2. Ligin kuruluşunu gerçekleştirdi, yerel takımlar arasında birleşmelerle Anadolu kulüplerinin kurulmasını teşvik etti. 1967 yılında Türkiye I. Demirel Hükûmeti döneminde Adalet Partisi iktidarında yönetilmektedir. Uşak Valisi gençliğinde amatör düzeyde futbolcu olan Nusret Budunç’ tur. Uşak Belediye Başkanı Adalet Partili Hakkı Yağcı’dır. Orhan Şeref Apak, Uşak Kapalı Spor Salonu temel atma töreni için Uşak’a gelmiştir. Temel atma töreni coşkulu bir kalabalık eşliğinde tamamlandıktan sonra İzmir’den sonra yapılan ilk stadyumlardan biri olan 1 Eylül Stadyumunda futbol karşılaşması izlemeye geçilir.

Uşak’ta faal olan amatör futbol kulüplerinden yapılan seçme 2 futbol takımının müsabakası izlenir. Uşak Karmasının ağırlığı Uşak Şekerspor’ lu futbolculardan oluşmaktaydı. Bu karmada: Kaleci Ömer (Abdullah) (Her iki kalecide Uşak Şekerspor’dan), Daver, Doğan, Ümit, Mahzar, Emin, Coşkun, Sami, Hüseyin (Turan İdman Yurdu), Radyocu Mehmet (Turan İ. Y.) Ali İhsan (Şekerspor), Şeker Ahmet (1 Eylül), Baba Yusuf, Aşır Ahmet, Tiregol Mehmet gibi Uşak amatör futbolunun ünlü isimleri yer alıyordu.

http://www.usakufuk.com/gecmisten-gunumuze-futbol-8543h.htm
Uşakspor Kulübü, Uşak Belediye Başkanı Hakkı Yağcı'nın başı çektiği bir ekip tarafından 1 Haziran 1967 tarihinde kurulur.

Uşak halkının futbol sevgisi Orhan Şeref Apak’ı etkilemiştir. Orhan Şeref Apak, Uşakspor’ u Türkiye 2. Ligi’nde görmek istediğini ve gerekenin yapılmasını söylüyor. Uşak Spor Kulübü, Uşak Belediye Başkanı Hakkı Yağcı’nın başı çektiği bir ekip tarafından 1 Haziran 1967 tarihinde kurulur.

Uşak Spor Futbol Kulübünün İlk Kadrosu

Uşakspor, 1967 yılında kurulduğunda, tüm Uşak’ın ve Uşaklının sevdası olmuştu. O yıllar dünyada sol rüzgârların estiği, romantik ve gözünü budaktan sakınmayan 68 kuşağının hareketlendiği yıllardı. Uşaklı, Uşakspor’ u çok sevmişti. Uşaklı Futbol tutkunları enişteleri olan dönemin Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak sayesinde 2. Ligden profesyonel lige başlamışlardı. 

Eski Uşakspor, Ulubey spor ve Uşak Şekerspor kendilerini feshetmiş, Turan İdman Yurdu, Gençlerbirliği gibi takımlar da oyuncu vererek yeni Uşakspor oluşmuştu. İlk takımda, Allah rahmet eylesin; Radyocu Mehmet, Deli Ali İhsan, Fehmi, Kara Murat gibi isimler vardı. Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray gibi takımlar, mutlaka Uşakspor ile hazırlık maçı yapmak ister, zaman zaman Uşak’a gelir, ya da biz İstanbul’a giderdik.

http://www.usakufuk.com/simdi-para-aski-var-17439h.htm
Uşakspor Futbol Kulübünün ilk kadrosu :1967-1968 sezonunda  20.08.1967 tarihli Uşakspor- İstanbulspor karşılaşmasından

Uşakspor Futbol Kulübünün ilk kadrosu :1967-1968 sezonunda 20.08.1967 tarihli Uşakspor- İstanbulspor karşılaşmasından

Ömer AŞCI

© Copyright www.usaktayiz.com tüm hakları saklıdır. Kod, haber, resim, röportaj gibi her türlü içeriğinin tüm telif hakları www.usaktayiz.com.tr ‘a aittir.

www.usaktayiz.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar www.usaktayiz.com ‘un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz.

İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.usaktayiz.com ‘da ki harici linkler ayrı bir sayfada açılır.

Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. www.usaktayiz.com ‘da hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zaman değişikliğe gidebilir. Bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir