Uşak Mutaf Cami; Uşak Şehir Merkezinin en eski mahallelerinden Aybey Mahallesi 1.Yeni Cami Sokak’ta Doğala muhitinde bulunan tarihi bir ibadet mekanıdır.
Bu caminin tarihçesine baktığımızda ; günümüzde tarihi bir özelliği olmamakla birlikte zaman içinde birkaç defa yıkılıp yeniden yapıldığı görülmektedir.
Cami son halini 2000 li yıllarda yıkılarak yeniden yapılmasıyla almıştır. Bu tarihte yıkılan cami ise 1955 yılında Uşak eşrafından Murat Dokur (d.1900-ö.1965) önderliği ve hibesinde inşa edilmiştir.
Bu alanda 1955 yılından önce bir camii var mıdır? yok mudur? bilgi alamadık. 1955 yılında yapılan caminin imamı İbrahim Cangür , müezzini Ahmet Atak Efendilerdir.

Uşakta Osmanlı Dönemi Kervancılık Faaliyetleri ve Mutaf Dokumacılığı
Uşak Kazası Germiyan Sancağının ve Osmanlı Devletinin en güçlü taşımacılık merkezlerinden biriydi. Bunu Osmanlı Arşivinde bulunan 1622 tarihli bir evrakla örneklendirelim:
Karasi ve Uşak Muhassılığı( İl Meclisi)na 16 Şubat 1622
Karasi(Balıkkesir) ve Uşak Muhassılığına buyurulur ki;
Karasi ve Uşak’ta bulunan yük katarlarının acilane toplanıp Istabl-ı Amire
Başbakanlık Şeriye Sicilleri-696-s.65a-2(Topkapı Sarayında bulunan saray ahırları)
ye gönderilmesi emri şerifle arz olunur.
Uşak Mutaf Caminin ismi olarak karşımıza çıkan Mutaf Kelimesi Ne Anlama Geliyor?
Osmanlı Türkçesine Farsça’dan geçen “Mutaf “kelimesi ; Kıl dokuyan, dokumak sûretiyle kıldan çul, yem torbası vb. eşya yapan kimseyi ifade etmek için kullanılırdı.
Günümüz de Uşak’ta “Mutaf Dokumacılığı” na rastlanılmamaktadır. Lakin Osmanlı Döneminde Uşak Halılarının sevki için kullanılan binlerce hayvandan oluşan büyük kervanlar bulunmaktaydı.
Yük hayvanları için kullanılan mutaf dokumaların burada bir sektör haline gelmesi olağandır.
Yılmaz Sunucu’nun 2001 yılında Sunucu Yayınlarından çıkan ” Örnekleriyle Uşak Ağzı Sözlüğü” isimli kitabında Uşak’ta Mutaflar Sokağından bahseder;
UŞAK’TA YOK OLAN DEĞERLER:
Küçük el sanatları ve üretim kurumları olan bu meslekler 1960 öncesi kendilerine ayrılan sokakları dolduruyordu. Bu gün için tek örneği bulunamayanları bile var. 1960 öncesi Bakırcılar Çarşısı, Mutaflar Sokağı, Semerciler Arası, Saraçlar Arastası, Fayton Pazarı, Testi Pazarı diye sokaklar isimlendirilirken günümüz kuşağı bu mesleklerin bazılarının isimlerini belki de ilk kez duymaktadırlar.
Yılmaz Sunucu-2001-Sunucu Yayınları-” Örnekleriyle Uşak Ağzı Sözlüğü” s.40
Uşak’ta Mutaflık Mesleği; XIX. Yüzyıl Uşak Kazasına ait Osmanlı Arşivi Uşak Tereke Defteri kayıtları incelendiğinde 1880-1883 tarihleri arasında rastlanılmaktadır.
Bu tarihlerde Uşak’ta dokuma meslek kolu grubu içinde bezzaz, çulhacı, dikici, mutaf, derici vb. gibi sanatkarlar bulunmaktadır.(Özdeğer, Ön. ver., s. 237.)
Yazan Ömer Aşçı
© Copyright www.usaktayiz.com tüm hakları saklıdır.
Kod, haber, resim, röportaj gibi her türlü içeriğinin tüm telif hakları www.usaktayiz.com.tr‘a aittir.
www.usaktayiz.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır.
Bunlar www.usaktayiz.com ‘un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz.
www.usaktayiz.com ‘daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır.
Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur.
www.usaktayiz.com ‘da hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zaman değişikliğe gidebilir.
Bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir.