Temenothyrae Antik Şehri Uşak Şehri Altında mı?

Salomon_Reinach

Temenothyrae Antik Şehri’nin lokalizasyonu hakkında ki tartışmalara Fransız Ulusal Müzesi’nin küratörü Arkeolog Salomon Reinach son vermiştir.

Salomon Reinach, 1893 yılında Revue des Études Grecques/Yunan Araştırmaları Dergisinde yayınladığı “Inscriptions Inédites/D’Asie Mineure & De Syrie/Recueillies par M. le Capitaine Callier (1830-1834)/Yayımlanmamış Yazıtlar/Küçük Asya’dan ve Suriye’den/M. le Capitaine Callier (1830-1834) Tarafından Derlenen” makalesinde Modern Uşak Şehrinin üzerine kurulu olduğu konusunda ki ispatlamaya çalışmıştır. Uşak Şehrinin antik geçmişiyle ilgilenen herkesin referans kaynağı olan bu makalenin orijinal nüshasına buradan ulaşabilirsiniz;

tek

Salomon Reinach Kimdir?
Salomon Reinach ve Temenothyrae

Fransız arkeolog Salomon Reinach; 29 Ağustos 1858 tarihinde Yahudi kökenli bir Fransız ailede Fransa’nın Saint-Germain-en-Laye şehrinde dünyaya gelmiştir. Arkeoloji, Sanat Tarihi, Filoloji ve Dinler Tarihi konularında uzmanlaştı. Fransız Ulusal Müzesi’nin küratörlüğü (1893), Saint Germain Anne Re Antik Müzesi Müdürlüğü (1901) yaptı. Fransız yüksek öğrenim kurumu Ecole du Louvre ‘den Profesörlük (1902) unvanını aldı. Osmanlı Devleti’nde Müzeciliği başlatan Osman Hamdi Bey’e arkeoloji üzerine temel bilgileri aktaran kişidir. 4 Kasım 1932 tarihinde Fransa’nın Paris Şehrinde vefat etmiştir.

Salomon Reinach ‘in Temenothyrae Antik Şehri Makalesinin Akisleri nelerdir?
Revue Archéologique ve Temenothyrae

Akademik Fransız Arkeoloji dergisi “Revue Archéologique /Arkeoloji Araştırmaları Dergisi’nin 1889 tarihli “Temmuz-Aralık” sayısında Fransız tarihçi Julien Pierre-Eugène Havet (1853-1893)’in kaleme aldığı “Yazarlar Akademisi Aylık Bülteni-20 Temmuz 1889 Oturumu” isimli yazısında Salomon Reinach ‘in bu tespiti hakkında önemli bilgiler vermektedir;

“General Ant. Camille Callier; Küçük Asya’ya 1830’dan 1834’e kadar süren bir seyahat yapmıştır. Çok sayıda Yunan ve Latince yazıt nüshası toplamış olup, bunların birçoğu henüz yayımlanmamıştır.  Bay Salomon Reinach (Fransız Filolog; d.1858–ö.1932), General Ant. Camille Callier (Fransız arkeolog; d.1804-ö.1889)’in yayınlarından yola çıkarak ortaya çıkardığı iki keşfi duyurdu.  Bu materyal karşılaştırmalı coğrafya için ilgi çekicidir. Bunlardan biri Rhyndacus(Bursa-Mustafa Kemal Paşa İlçesi-Orhaneli çayı) Vadisinde Kırgıl (Kütahya’nın Emet ilçesi) Köyü’nde keşfedilen Alia kasabasını ortaya çıkarıyor.  Diğeri de ilk kez, önemli bir halı üretiminin merkezi olan modern Uşak kentinin antik Temenothyrae’nin yerini işgal ettiğini ortaya koyuyor: Roma İmparatorluğu döneminde, Temenothyrae Şehri, Flaviopolis adıyla da anılmıştır. Biraz daha doğuda, Roma İmparatoru Hadrian döneminde Trajanapolis adını alan Gryménothyrae şehri vardı. Coğrafyacılar şimdiye kadar Temenothyrae’yi gerçek yerinin çok batısında, Temnos Dağı (İzmir-Menemen-Dumanlı Dağ)’nın yakınlarına yerleştirmişler ve kentin Yunanca adının “geçitler” veya “Temnos’un kapıları” anlamına geldiğini düşünmüşlerdir. Bay Reinach, Lydia’da Teira (Tire) adında bir şehir ve Thyateira(Akhisar) adında iyi bilinen bir başka şehirler olduğuna dikkat çekerek; Teira’nın “şehir” veya “kale” anlamına gelen bir Lidya kelimesi olduğu ve Temenothyra’nın gerçek adının Temeno-teira olması gerektiği sonucuna varmıştır. Öte yandan kentin kurucusu olarak kabul edilen Temenos adında bir kahramanın olduğunu Temenothyrae sikkelerinden öğrenmekteyiz. Sonuç olarak Temenoteira ismi “Temenos’un Kalesi” olup Yunan döneminde Temenothyrae’ye çevrilmesi Helen dilinde bir anlam kazandırmaya çalışmasıdır.  Bu nedenle, Hymettus'(Orta Yunanistan’ın Attika bölgesinde bir dağ dizisi)un Orta Çağ İtalyan denizcileri tarafından Monte Matto olarak adlandırılmasına neden olana benzer bir popüler etimoloji fenomeni vardır: Monte Matto, Çılgın Dağ anlamına gelir ki bugün bu dağa verilen isim Vouno’dur. General Ant. Camille Callier Küçük Asya coğrafyasında yürüttüğü topografik araştırmalarına ait el yazması notları dul eşi tarafından Fransa Coğrafya Kurumu Enstitü Kütüphanesine bağışlanmıştır.

https://www.persee.fr/doc/bmsap_0301-8644_1893_num_4_1_6203
Müellifi: Ömer AŞCI

© Copyright www.usaktayiz.com tüm hakları saklıdır. Kod, haber, resim, röportaj gibi her türlü içeriğinin tüm telif hakları www.usaktayiz.com.tr ‘a aittir.

www.usaktayiz.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar www.usaktayiz.com ‘un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz.

İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.usaktayiz.com ‘da ki harici linkler ayrı bir sayfada açılır.

Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. www.usaktayiz.com ‘da hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zaman değişikliğe gidebilir. Bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir