Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar’ın çocukluğu ve gençliğini geçirdiği Uşak Şehri ve Uşak Şeker Fabrikası hatıralarında önemli yer tutar. Babası Halil Yarar’ın Uşak Şeker Fabrikasına tayini nedeniyle 1974 yılından 1981 yılına kadar Uşak’ta yaşamıştır. Uşak ismini ne zaman duysa içinin ürperdiğini söylüyor.
Mete Yarar günümüzde oldukça meşhur bir televizyon yorumcusu olarak tanınıyor. Onu ,Habertürk Güvenlik Politikaları Danışmanı, Türkiye’nin savunma teknolojileri ve stratejik düşünme konusunda yayın yapan M5 Dergisi Başdanışman Güvenlik Politikaları Uzmanı ve Karar Gazetesi köşe yazarı olarak görüyoruz. Terör ve Güvenlik Politikaları Uzmanı sıfatıyla Türkiye’nin bu alanda oldukça tanınan bir ismi haline gelmiş bir durumda..
Mete Yarar’ın Uşak’ta Geçen Çocukluğu
Mete Yarar, 1967 yılında Amasya‘nın Suluova ilçesinde dünyaya geldi. Gerçek ismi Mete Hakan Yarar’dır. Nilgün ve Figen adlarında iki ablası vardır. Babası Halil Bey, Tokat ili nüfusuna kayıtlı olsada aile kendini Samsunlu olarak tanıtmaktadır.
Halil Yarar;1974 yılında Amasya’dan Uşak Şeker Fabrikasına tayin olur. Şeker Laboratuvarında çalışmaktadır. Uşak’a gitmek pek sevindiri bir haber değildir. Mete Yarar ilkokula Amasya’da kayıt olmuş lakin babasının tayini nedeniyle Uşak’ta devam edecektir.
Uşak küçük bir şehirdir ama Uşak Şeker Fabrikası büyüktür. Lojman kompleksi, yemekhanesi,kütüphanesi,oyun alanı,spor alanı ve etkinlikleriyle beklediklerinden daha güzel bir ortamla karşılaşırlar.
Mete Yarar, Uşak Şeker Fabrikasında başlayan kitap okuma alışkanlığının hayatı boyunca değişmeyen bir tutku olarak kaldığını söylüyor.
İlk ve orta eğitiminden sonra Uşak Atatürk Lisesiden mezun olmuştur. Lise hayatı boyunca futbol ve atletizm sporlarında oldukça başarılıdır.
Mete Yarar Uşak’ı Nasıl Hatırlıyor?
Mete Yarar, Uşak Belediyesinin 2016 yılında “15 Temmuz Bir Milletin Yeniden Dirilişi Anlatılıyor” adlı konferansına davet edilir. O konferansta Uşak hatıralarından şöyle bahseder;
1974 ile 1981 yılları arasında Uşak’ta yaşadım ve okudum.Ne zaman Uşak ismini duysam içim ürperir.Çocukluğumun ve en güzel anılarımın geçtiği şehir olan Uşak en uzun kaldığımız şehirlerden biridir.Yedi sene bir yerde kalabildiğim tek yer Uşak. Babam şeker fabrikasında çalışıyordu, tayin olmuştu. Buraya gelirken ağlayarak gelmiştik, giderken de ağlayarak döndük. Bu kadar dost canlısı, bu kadar içten insanların olduğu bir yerde kalmak bizim için çok güzel anılardı. İki ablam da burada okudu ve buradan mezun oldular. İlk defa heyecanlanıyorum. Uzun yıllardan sonra sevildiğim bir yere gelmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum.
Milliyet Gazetesi-27.12.2016
Mete Yarar’ın Askerlik Hayatı
Uşak Atatürk Lisesinden mezun olduktan sonra Kara Harp Okulu‘na giren Mete Yarar, buradan 1988 yılında teğmen olarak mezun oldu.
1993 yılından itibaren Özel Kuvvetler Komutanlığı‘nda görev yapmaya başlayıp gönüllü olarak Güneydoğu’ya giderek çok sayıda operasyona katıldı.
Burada eğitim aldığı komutanlardan biri de Levent Göktaş’tı. Yarar, Emekli Albay Levent Göktaş için “Özel Kuvvetleri bana sevdiren kişi” demiştir.
Görevde olduğu sırada oğlu Gurur Zafer Yarar dünyaya geldi. Oğluna 1990 yılında Hatay sınırında şehit edilen arkadaşı Şehit Teğmen Zafer Toka’nın ismini vermişti.
Son görev yeri Kuzey Irak’ta Özel Kuvvetler Komutanlığı idi. Bu dönemde 2004 yılında, emekliliğine 1,5 yıl kala kendi isteğiyle ayrılarak ticaretle ilgilenmeye başladı. Ulusal ve uluslararası şirketlere danışmanlık yaptı.
Mete Yarar’ın Medya Serüveni
Bir dönem çeşitli radyo programları yaptı. Yaklaşık 2 sene Ahu Özyurt’la “Olağan Şüpheliler” adında bir program yaptı.
Yavuz Semerci, Cüneyt Özdemir ve Açıl Sezen’le birlikte de “Trafikte” adında radyo programı yaptı.
2013 yılında A Haber’de “Sınırsız” adlı bir program yaptı. 2015 yılında TRT Belgesel’de yayınlanan “Şahit Olun” adlı dizi belgeselini hazırlayıp sundu.
2019 yılında Nedim Şener‘le birlikte “Süperhaber” adlı internet sitesinde yorumculuk yapmaya başladı.
Mete Yarar Youtube kanalında “Memleket Aşkına” adlı programda yorumculuk yapmaya başladı.
Kanal D ekranlarında yayınlanan “İsimsizler” dizisinde Konsept Danışmanı olarak görev yaptı.
Mete Yarar Kitapları
Mete Yarar yazın dünyasına roman ve araştırma tarzında 6 eser kazandırmıştır. O kitapları şu şekilde sıralayabiliriz:
- 60 Yıllık İttifakta Son Gün
- Büyük İhanet
- Oyunun Sonu
- Darbenin Kayıp Saatleri
- Bu Delileri Bir Araya Getirmeyecektiniz
- Mesih Tanrıyı Kıyamete Zorlamak (Ceyhun Bozkurt ile birlikte)
Yazan Ömer Aşçı
© Copyright www.usaktayiz.com tüm hakları saklıdır.
Kod, haber, resim, röportaj gibi her türlü içeriğinin tüm telif hakları www.usaktayiz.com.tr‘a aittir.
www.usaktayiz.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır.
Bunlar www.usaktayiz.com ‘un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz.
www.usaktayiz.com ‘daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır.
Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur.
www.usaktayiz.com ‘da hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zaman değişikliğe gidebilir.
Bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir.