Bu web sitesi “Eski Uşak Araştırmaları Derneği (Eskuder)” tarafından kurgulanmış olup derneğimizim resmi iletişim sitesidir.
Uşak Kültür Ve Turizm Geliştirme Yaşatma Ve Koruma Derneği (UTKUDER) 2008 yılında kurulmuştur. 2014 yılında ismini Eski Uşak Araştırmaları Derneği olarak değiştirmiştir. Doğal ve Kültürel Mirasımızın layık olduğu şekliyle geleceğe aktarılması başlığında hak mücadelesi yapmaktadır.
Derneğimiz, tarihî, sosyal, kültürel ve çevre ile ilgili konularda araştırmalar yapmak, tarihî, sosyal, kültürel değerlere ve çevreye ait kaynakların korunması, açığa çıkartılması ve yayımlanması hususlarında faaliyette bulunmak, bu doğrultuda yapılacak çalışmalara destek olmak, aynı çerçevede bilimsel ve tecrübi bilgilerin, ilgili kurum, kişi ve kuruluşlara aktarımını sağlamak, toplumda tarihî, kültürel ve çevresel değerlere yönelik bilincin yükselmesine yönelik aile ve gençlik eğitimlerine katkıda bulunmak, üyeleri arasında yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak amacı ile kurulmuştur.
Eski Uşak Araştırmaları Derneği (Eskuder)’in başarılı olduğu başlıca kampanyaların başında gelenleri şöyle sıralayabiliriz;
- Uşak tanıtımına katkı sağlamak amacıyla yönetim kurulu üyemiz Erhan Karslı’nın yazdığı Uşak Kent İçi Gezi Rehberi ve Kaf Dağı’nın ardında kalan şehir Uşak, Dünü ve Bugünüyle Uşak Şehri kitaplarını yayınladık.
- Eski Uşak Araştırmaları Derneği olarak Eskuder Yayıncılık lisansı alarak İç Ege Bölgesinde ki konar-göçer Yörük nüfusunun kaydedildiği 1834 tarihli Osmanlı nüfus sayım defterini dayanak alarak “İç Ege Yörükleri Soy Kütüğü” ismiyle yayınladık.
- Uşak ili Banaz ilçesi Yeşilyurt(Foluz) Köyünde bulunan kalem işi bezemeleriyle süslü tarihi bir caminin restore edilmesi için kampanya yürüttük. Caminin restore edilmesi için yürüttüğümüz kampanya başarılı oldu. Halen restorasyon inşaatı devam etmektedir.
- Uşak ili Banaz ilçesi Büyük Oturak Köyü tren istasyonunda tespit ettiğimiz Türkiye’de kalan Doktor (Sıhhiye) Vagonunun restore edilmesi için kampanya yürüttük. Bu kampanyamız başarılı oldu. Bu vagon restore edilmiş ve halen İzmir Alsancak Garı’nda sergilenmektedir.
- Eski Uşak Araştırmaları Derneği olarak Uşak kent merkezinde ki tarihi yapı restorasyonlarında ki yanlışları raporlandırdık. Dilekçe ile ilgili kamu kurumlarına itirazımızı yaptık. Bu konuda yaptığımız itiraz dilekçeleri haklı görülerek başarılı oldu.
- Eski Uşak Araştırma Derneği olarak Dr. Solmaz Selçuk’un geleneksel çini boyama ve kumaş üstü ahşap baskı şeklinde yaptığı eserlerinden oluşan “Kaybettiğimiz Kültür Varlıklarımız” sergisinin tanıtım ve organizasyon faaliyetlerini yürüttük.