Yer Banaz Nehri kıyısında bir mevki, zaman 6 Ocak 1922 ve Epifani Bayramını kutlamak için nehir kıyısında toplanmış Yunan ordusu önünde ki papaz suya haç atıyor.
Bu tarihi fotoğraf 6 Ocak 1922 tarihinde çekilmiştir.
İşgalci Yunan Ordusunun Banaz Nehri kıyısında kutladığı Epifani Bayramına ait günün hatıra fotoğrafıdır.
Banaz nehrinin kenarında ki, Yunan askeri kalabalık önünde görülen papazın elinde ki haç az sonra suya attığı görülüyor. Papazın ardında ki asker ise dini metinlerden parçalar okuyor.
Bu Fotoğrafın Mekanı İslam Mahallesi
Fotoğrafın altında şöyle yazıyor:
6 Ocak 1922 tarihinde Banaz nehri kıyısında İslamcılara rağmen Haç Töreni
https://www.karamitsos.com/auctionLot.php?auction=6742&lot=254102
Bu fotoğrafın çekildiği mekan ise, arkada görülen köprüden dolayı aklımıza Banaz mahallelerinden Banaz Nehri kıyısında ki İslam mahallesini akla getiriyor.
Yine Yunan İşgal döneminde burada çekilen bir başka fotoğrafa bakar isek kanımca aynı mekandır.
Peki kendini haçlı ordusu olarak gören bu güruh Anadolu’yu neden işgal etti?
Osmanlıya Saldıran Avrupalı Milletler Hristiyanlık Etrafında Birleşiyor
17.yüzyıldan itibaren Yunanistan’ı ziyaret eden Avrupalı seyyahlarla başlayan Helenseverlik Akımı Başladı.
Avrupa, Yunan Bağımsızlığını “bilim ve sanatın doğduğu kutlu coğrafya” olan antik Yunan’a minnet borcu olarak görüyordu.
Anadolu’da Hristiyan birlikteliğinin gerçek anlamda temini ve muhafazası için esas olarak Avrupalı Hristiyan güçlerin Anadolu Hristiyanlarına yönelik desteklerinin artarak devam etmesi sağlanmalıydı.
Anadolu’da bulunan her mezhepten ve her ırktan Hıristiyanın birleşerek tek merkezden hareket etmesini sağladılar.
Yunan Ordusu’nun İngiltere desteğiyle başladığı Anadolu işgali, Hristiyanlık motivasyonu üzerinden ilerleyip bir din savaşı haline getirilmiştir.
Yunan Ordusu; Kütahya’nın Banaz Kazasını 25 Mart 1920 tarihinde işgal edip 31 Ağustos 1922 tarihinde terk etti.
6 Ocak Epifani Bayramı Nedir?
Hristiyanlığın Ortadoks mezhebine bağlı 300 milyon kişi, her sene “6 Ocak” gününü “Epifani Bayramı/On İkinci Gün Bayramı/Vaftiz Yortusu/Kıddes Bayramı/Teofani Yortusu” gibi isimlerle kutlamaktadır.
Yunanca bir kelime olan Epifani, “görünüş, zuhur” anlamlarına gelmekte ve kiliseler arasındaki farklı algılama biçimlerine rağmen genel manada, kurtarıcı İsa’nın ortaya çıkışını, görünmesini ifade etmektedir. Rivayet edilir ki, Kutsal Ruh, İsa vaftiz olduktan sonra güvercin şeklinde inip onun üzerine konmuştur.
Her yıl bütün Dünya’nın kutladığı yılbaşı kutlamaları Hristiyan Alemi için ayrı bir önem taşıyor.
Hristiyanların çoğunluğu tarafından Noel Kutlamaları, 25 Aralık’ta kutlanıyor.
4. yy.’da İsa Peygamber’in doğum günü olarak kabul edilen Noel Bayramı, farklı kiliselerde farklı günlerde kutlanılıyor.
Katolik ve Protestanlar, Noel’i 25 Aralık’ta kutlarken Ortodokslar 6 Ocak’ı 7 Ocak’a bağlayan geceyi Noel olarak kabul ediyor.
Ancak 1923 yılından bu yana Miladi Takvimi benimseyen Rum Ortodoks Kilisesi’nin yanı sıra Kudüs’teki Ortodokslar da Noel’i 25 Aralık olarak kabul ediyor.
Bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri ise günümüzde hala Jülyen takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak’ı Noel olarak kutluyor.
Noelin Resmileşmesi
İlk Hıristiyanlar için doğum günleri kutlamak putperest bir adetti. Bir Hıristiyan’ın doğum gününü kutlaması düşünülemezdi. Mesih’in doğum günü kesinlikle düşünülemezdi.
Tanrısal Varlığın bir doğum gününe sahip olduğunu söylemek bile ona karşı büyük bir saygısızlıktı. Fakat daha sonraki 300 yıl boyunca bu tutum değişmeye başladı.
M.S. 354’te Roma Piskoposu, 25 Aralığın Mesih’in doğumunun yıldönümü olduğunu ilan etti. Hıristiyanlık öncesi Roma İmparatorluğunun askerleri arasında arasında ki hakim pagan inanç Mitra (Güneş ) Dini idi.
Tanrıça Mithra’nın doğum günü dolayısıyla “Natalis Sol Invietus (Yenilmez Güneş Bayramı) ” 25 Aralık’ta kutlanıyordu.
Hıristiyanlığın başlamasından çok önce, 25 Aralık putperest bir kutlamanın tarihiydi .
Roma Piskoposu Papa Liberius, Roma İmparatoru Büyük Konstantin’in izniyle M.S. 354 yılında, 25 Aralığı, Mesih’in doğum günü olarak tüm halkının kutlamasını emretti.
Aya Epifani Bayramının Kökeni
Epifani Bayramı, önce Doğu Kiliselerinde 3. yüzyılda İsa’nın vaftiz oluşunu kutlamak amacıyla başlatılıp 4. yüzyılda Batı Kilisesi’ne geçmiştir.
Epifani Bayramı, Doğu Kiliselerinde, İsa’nın vaftiz oluşu ve Kana’ daki bir düğünde suyu şaraba dönüştürerek ilk mucizesini göstermesi anısına icra edilmektedir .
Batı Kiliselerinde ise Doğulu üç müneccimin bebek İsa’yı ziyaret etmesini anmak amacıyla kutlanmaktadır.
Epifani Bayramında suya haç atma töreni gerçekleştiriliyor. Haçı yakalamak için ise onlarca Ortodoks vatandaş suya atlayıp haçı sudan çıkartanın Tanrıyla bütünleştiğine inanılıyor.
Haç, Hıristiyanlar için bir ibadet nesnesi ve inanç simgesidir. Onlara göre Haç, nefsin bencillik ve kötülüklerden uzaklaşmasıdır. Hıristiyanlar, İsa’nın, “…ardımdan gelmek isteyen, kendini inkar etsin, hergün haçını yüklenip beni izlesin…” (Luka 9:23) sözünü kaynak göstererek haça saygı gösterir.
Yazan Ömer Aşçı
© Copyright www.usaktayiz.com tüm hakları saklıdır.
Kod, haber, resim, röportaj gibi her türlü içeriğinin tüm telif hakları www.usaktayiz.com.tr‘a aittir.
www.usaktayiz.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır.
Bunlar www.usaktayiz.com ‘un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz.
www.usaktayiz.com ‘daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır.
Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur.
www.usaktayiz.com ‘da hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zaman değişikliğe gidebilir.
Bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir.