Şehit Pilot Zülfikar Kaya, 5 Temmuz 1949 günü Afyon-İzmir talim uçuşu sırasında yaşadığı motor arızası neticesinde mecburi iniş yaptığı Uşak Havaalanında yaşadıklarını 55 sayfalık el yazması hatıratında yazmıştır.
Bu notlar Pilot Zülfikar Kaya’nın şehit olması nedeniyle eşi Mediha Hanım’ın 2013 yılında ki vefatı sonrası çocukları tarafından keşfedilmiş olup damadı Kaktüs Medya Genel Koordinatörü Emekli Orman Yüksek Mühendisi Yazar Özcan Çeltik Milliyet Gazetesinde ki bloğunda 23 Ağustos 2013 yılında yayınlanmıştır.
Şehit Pilot Zülfikar Kaya’nın Hatıralarında Uşak
Pilot Zülfikar Kaya’nın Hatıratında 5 Temmuz 1949 tarihinde Uşak Havaalanına zorunlu iniş yaptığı günü şöyle aktarmaktadır;
Uçuşlar gün geçtikçe ilerliyor… 05.07.1949 günü liderimiz bizzat tabur komutanı Ali Uçantekin olmak üzere, meydan üzerinde dörtlü bir kol gösteri uçuşundan sonra iki ikili ayrıldık. Tabur Komutanı ve yanındaki arkadaş Bursa-İstanbul-Kütahya, biz de İzmir-Kütahya yapıp, Kütahya üzerinde aynı saatte buluşup, üsse dörtlü olarak dönecektik. Benim de lider(im) Üsteğmen Refik Işıtman idi.
İkili gidiyoruz… Uşak’ı geçtik, tam Kula üzerinde sol motorum arıza yaptı. Tek motorla geriye dönerek Uşak Meydanı’na gelip, indim. Uşak Meydanı’nda da yalnız Meydan Muhafaza Bölüğü varmış.
Tayyareyi bölüğe yakın bir yerde durdurdum. Telsizci arkadaşla aşağı indim. Tayyarenin başına bir nöbetçi diktirdim. 15-20 dakika sonra etraftaki tarlalarında çalışan köylüler tayyarenin başına biriktiler. Tayyare hakkında sorduklarına birer birer cevap verdikten sonra meydanın çok yakınında bulunan şeker fabrikasının hastanesine gittik. Vaziyetimizi telefonla alay komutanlığına bildirdim. Telefonda karşıma ilk olarak Albay Niyazi Şen çıktı. (Bilahare bir vazife uçuşunda şehit oldular. Havacılığımızda en büyük rütbeli şehidimizdir.)
Bir saat sonra yanına aldıkları bir bakım ekibiyle Uşak’ a gelip, indiler. Ekip tayyareyi kontrol etti. Meğer biz kazayı ucuz atlatmışız! Halbuki motorun iki silindir gömlekleri tamamıyla kırılmış. Motor uçulamaz bir hale gelmiş. Başımızda Alay Komutanı olmak üzere ekipçe tekrar fabrikaya gittik. Müdür bize mükellef bir öğle yemeği yedirdikten sonra bir de otobüs verdi. Şehre gidip akşama kadar gezdik. Akşamüzeri tekrar meydana döndük. Tayyareyi Muhafız Bölüğü’ ne teslim ettik. Alay komutanı tayyaresiyle Afyon a döndük. Bilahare ekip, yeni bir motor, CMS arabasıyla Uşak Meydanı’na gönderildi. Tayyarenin motoru değiştirildi ve tayyare getirildi.
Bir Hava Şehidinin 55 Yıl Sonra Bulunan Anıları-3
Bu anlatım 1949 yılında ki Uşak Havaalanının; bugünde havaalanı olarak kullanılan Uşak Şeker Fabrikası karşısında bulunan mevkide olduğunu anlıyoruz.
Zülfikar Kaya Kimdir?
Zülfikar Kaya; Tunceli ilinin Nazımiye (Kızıl Kilise) kazasında 1918 yılında Kalioğlu Aşireti’nden Kürt kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş. İlkokulu memleketinde bitirdikten sonra Elâzığ’da ortaokulu bitirmiştir. Türk Hava Kurumu (THK) bünyesindeki uçuş okulu olan Türk Kuşu bünyesinde II. Dunya Savaşı’nın başladığı dönemde 26 Temmuz 1939 yılında Eskişehir’in İnönü ilçesinde Yüksek Planör Kampının “Gedikli Hazırlama Yuvası’na dönüşmesiyle açılan askeri hava okuluna kaydolmuştur. Okulda ki öğretmenlerinden biri 12 Haziran 1938 tarihinde “Planörle en uzun süre havada kalma” alanında Dünya rekoru sahibi Türk Kuşu Muallim Muavini Emrullah Ali Yıldız‘dır. Silahlı Kuvvetler Havacılığına Gedikli (Astsubay) Pilot yetiştirmek amacıyla 1939 yılında kurulmuş olan Gedikli Hazırlama Yuvası, Genel Kurmay Başkanlığı tarafından 9 Aralık 1948 tarihinde kadro indirimi düşüncesiyle gedikli pilot yetiştirilmesinden vazgeçilmiş ve Gedikli Hazırlama Yuvasının faaliyetlerine son verilmiştir. Zülfikar Kaya, 12 Şubat 1941 yılında Gedikli Hazırlama Yuvasından savaş pilotu olarak mezun olmuştur. İlk görev yeri Adana’da bulunan Diyarbakır 2. Tayyare Alayı 45.Bölüğüdür. Bölük 1941 yılı sonlarında Kütahya 4.Tayyare Alayına katılıp 12 Haziran 1942 tarihinde 4 Amerikan Tayyaresinin Sakarya Arifiye Tayyare Meydanına mecburi iniş yapmasıyla oraya görevlendirilmesini takiben Kütahya’ya dönmüştür. 1946 yılının temmuz ayında asıl görev yeri olan Diyarbakır’a dönüş yapmıştır. 1 Nisan 1948 yılında Türk Hava Kuvvetleri 10. Tayyare Alayı Torpido ve Keşif Grubu Komutanlığına atanmıştır. Birliği 1948 yılı temmuz ayı başlarında Afyon’a nakil olmuştur. Zülfikar Kaya, 10 Temmuz 1953 tarihinde dikey geçişle Türk Hava Kuvvetlerinden ayrılarak Türk Hava Yolları pilotu olmuştur. Türk Hava Yollarına ait Kaptan Pilot Talat Subaşı ve yardımcı pilot Zülfikar Kaya yönetiminde TC-BAG kuyruk tescilli Amerikan Douglas C-47 tipi yolcu uçağı Çanakkale’nin Lâpseki ilçesine mecburi iniş yapmak zorunda kalmasıyla kayaya çarparak yanmaya başlamıştır. Zülfikar Kaya bu kazadan yaralı kurtulmuştur.
8 Mart 1962 gününü gösterirken Ankara Esenboğa – Adana seferini yapan Kaptan pilot Nejat Aksan ve pilot Zülfikar Kaya yönetimindeki TC-KOP tescilli Fokker F-27 Friendship 200 Adana’ya iniş için yaklaşırken bilinmeyen bir nedenden dolayı Toros Dağları ‘nda Medetsiz mevkiinde düştü.
Bu kazada hayatını kaybeden Zülfikar Kaya, İstanbul’un Eyüp ilçesine bağlı Defterdar mahallesinde bulunan Edirnekapı Sakızağacı Şehitliği’nde toprağa verilmiştir.
Müellifi: Ömer AŞCI
© Copyright www.usaktayiz.com tüm hakları saklıdır. Kod, haber, resim, röportaj gibi her türlü içeriğinin tüm telif hakları www.usaktayiz.com.tr ‘a aittir.
www.usaktayiz.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar www.usaktayiz.com ‘un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.usaktayiz.com ‘da ki harici linkler ayrı bir sayfada açılır.
Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. www.usaktayiz.com ‘da hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zaman değişikliğe gidebilir. Bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir.